TOP

Eerste grensoverschrijdende GNSS-netwerk in Klein-Azië

Ga op een wetenschappelijke reis met TEX-Sky’s Asia Minor GNSS Network, een visionair donatieproject van Texplor Geontech, met als doel ons begrip van tektonische plaatbewegingen over de grenzen heen te verdiepen. Onze missie is om de monitoring van aardbevingen te verbeteren en uiteindelijk kwetsbare bevolkingsgroepen in Klein-Azië te beschermen tegen seismische gebeurtenissen.

Dit baanbrekende initiatief plaatst strategisch 6-7 TEXtant® GNSS-stations in zes landen in Klein-Azië, en levert dagelijkse X-Y-Z-bewegingsresultaten met millimeterprecisie. Deze gedeelde gegevensresultaten zijn toegankelijk via het TEX-Sky Cloud Network en zijn beschikbaar voor de wetenschappelijke gemeenschap van de deelnemende landen.

Voor het eerst zal het totaalbeeld van tektonische plaatbewegingen in Klein-Azië nieuwe inzichten bieden in de vorming van aardbevingen en hun vroege detectie.

Door middel van gezamenlijke analyse en gedeelde gegevens heeft het Asia Minor GNSS Network-project tot doel de systemen voor vroegtijdige waarschuwing in deze aardbevingsgevoelige regio te verbeteren.

BELANGRIJKSTE DOELSTELLINGEN VAN HET PROJECT

 • Krijg inzicht in de vorming van aardbevingen.
 • Beter begrip van de dynamiek van tektonische platen.
 • Verbeter systemen voor vroegtijdige waarschuwing met dagelijkse gegevens.
Het TEX-SKY ASIA MINOR GNSS NETWORK met alle geplande TEXtant-stations® in zes landen

Kenmerken van het project

 • Gelijktijdige bewaking: 
  Omvat alle tektonische platen die van invloed zijn op Klein-Azië.
 • Het TEXtant® GNSS-netwerk: 
  Adana, Turkije: geïnstalleerd in 2023. Libanon en Jordanië: Voorbereiding aan de gang, verwachte installatie in april/mei 2024. Onderhandelingen gaande voor installaties in Syrië, Egypte en Saoedi-Arabië.
 • Dagelijks up-to-date resultaten op TEX-Sky Monitoring Cloud: 
  Toegankelijk voor de wetenschappelijke gemeenschap.
 • Integratie van seismische gegevens: 
  Toekomstige functie op TEX-Sky voor uitgebreide inzichten.

Eerste installatie in Adana, Turkije 

De eerste installatie van het Asia Minor TEXtant® GNSS Network Project vond plaats in april 2023 in Adana, Turkije, met steun van burgemeester Zeydan Karalar. Het Adana-station, geïnstalleerd bovenop het stadhuis, levert dagelijkse bewegingsresultaten op millimeterniveau aan het TEX-Sky Monitoring Cloud Network, wat de eerste stap markeert in het opzetten van het uitgebreide GNSS-netwerk in Klein-Azië.

Overhandiging van het eerste TEXtant® GNSS-station aan burgemeester Zeydan Karalar en zijn team in Adana, Turkije in april 2023

Dagelijkse resultaten weergegeven op kaarten voor gezamenlijke analyse

Dagelijkse bewegingsgegevens van het TEXtant® GNSS-station in Adana worden continu geanalyseerd en gecorreleerd met de vorige kleinere aardbevingen. De resultaten worden dagelijks, wekelijks en maandelijks op kaarten weergegeven, waarbij Anatolische plaatbewegingen in millimeters worden gedocumenteerd.

Resultaten van de millimeterbewegingen van het TEXtant-station® in Adana in correlatie met de magnitudewaarden van de aardbeving

Deze gegevens zijn vrij beschikbaar voor experts en samenwerkende wetenschappers uit alle landen van het GNSS-netwerkproject in Azië, waardoor gezamenlijke analyse en uitwisseling van ervaringen worden bevorderd.

Presentatie van de X-Y bewegingsresultaten gedurende 30 dagen in de TEX-Sky Monitoring Cloud

Aankomende installaties in Libanon en Jordanië

In samenwerking met het CNRS National Center for Geophysics in Libanon en de Universiteit van Jordanië, Department of Geology, zijn voorbereidingen aan de gang voor de installatie van twee TEXtant® GNSS-stations in deze regio’s. De besprekingen over de locaties van de stations zijn nog gaande en de oplevering is gepland voor april/mei 2024.

TEXtant® GNSS-technologie toegankelijk met het TEX-Sky Cloud Network

De baanbrekende TEXtant® GNSS-technologie biedt precisie op millimeterniveau en werkt autonoom, wat een revolutie teweegbrengt in GNSS-monitoring. Dagelijkse resultaten in X, Y, Z, snelheid en richting, naast automatische PPP-verwerking en schaalbaarheid, zorgen voor nauwkeurige monitoring zonder gespecialiseerd personeel. Als aanvulling op deze technologie is er de TEX-Sky Monitoring Cloud, een gecentraliseerd platform waar dagelijkse bewegingsgegevens en analyses worden opgeslagen en geraadpleegd. Dit innovatieve cloudnetwerk biedt naadloze integratie en visualisatie van GNSS-monitoringresultaten, waardoor de samenwerking tussen wetenschappers en experts over de grenzen heen wordt vergemakkelijkt.

Word lid van het Asia Minor Network

Texplor Geontech zet zich in om een belangrijke bijdrage te leveren aan rampenbestrijding in de regio. We nodigen u uit om met ons samen te werken om het project uit te breiden naar een zinvol niveau dat echt een verschil kan maken in de getroffen regio.

Bastian Merten, CTO

 +49 (0)160 66 03 381
 bastian.merten@texplor.com
 see LinkedIn

Meer informatie:

The Asia Minor GNSS Network project

Ontdek samen met ons de toekomst van GNSS-monitoring!

We detect. We protect. LET’S CONNECT.